de reiger

Zen Shiatsu


Shiatsu heeft zijn oorsprong in Japan. Letterlijk vertaald betekent shiatsu vingerdruk. Het is een oosterse geneeswijze die beïnvloed is door Anma, een eeuwenoude Japanse massagevorm die destijds alleen door blinden werd uitgevoerd. 

Daarnaast is Shiatsu gebaseerd op de traditioneel Chinese geneeskunde (TCM). Hierbij kan je denken aan de Yin-Yang principes, de elementenleer en de meridianen (energiebanen). 

Bij het geven van een shiatsu werk je met (vinger)druk, strekkingen en aanraking. Deze technieken worden toegepast afhankelijk van wat het lichaam nodig heeft. 

Shiatsu werkt op de meridianen. Door middel van de juiste aanraking wordt de energie (ki) in de meridianen (en in heel het lichaam) weer in balans gebracht. De Ki kan vervolgens weer vrij stromen. Shiatsu stimuleert het lichaams eigen vermogen  zichzelf te helen. 

Daarnaast werkt Shiatsu ook op het parasympatische zenuwstelsel. Het brengt je lichaam en geest uit de vluchtmodus en terug naar de rust (het-is-hier-veilig) modus. Dit heeft een balancerende werking op de hormoonhuishouding. 

Shiatsu is hierdoor zeer ontspannend. Het rijkt dieper, zonder dat er hard en ruig gemasseerd wordt.


Shiatsu Stijlen

Een aantal Japanse meesters heeft Shiatsu ontwikkeld. Elke meester heeft zijn eigen inzichten centraal gesteld, waardoor er binnen de Shiatsu er een aantal vormen zijn ontstaan. 

De Zen Shiatsu is ontwikkeld door Masunaga, oorspronkelijk een psycholoog. In deze vorm van shiatsu staat aandacht, mindfullness en werken met Ki (levensenergie) centraal. 

Er zijn andere types van shiatsu die bijvoorbeeld meer fysiek ingericht zijn. De focus ligt dan meer op het behandelen van punten op een meridiaan. Zelf heb ik bewust gekozen om mij te verdiepen in de Zen Shiatsu.

In japan is shiatsu een erkende behandelingsvorm en kunnen patiënten door artsen naar een shiatsu therapeut worden verwezen.